ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Πρόγραμμα Μουσικής για Εγκύους απευθύνεται σε έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα από τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης τους, καθώς και στους συντρόφους τους, εφόσον το επιθυμούν. Το Πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και της λοχείας της μητέρας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει γύρω από τη μητέρα και το αγέννητο βρέφος της ένα περιβάλλον γαλήνης, ευφορίας, και ακουστικών/μουσικών ερεθισμάτων, που θα συμβάλουν στην καλή ψυχολογία της εγκύου, στην χαρούμενη προσμονή του μωρού, και στην παροχή μουσικών ερεθισμάτων που είναι «τροφή» για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του αγέννητου μωρού. Το Πρόγραμμα Μουσικής για Εγκύουςμπορεί να συνεχιστεί για να στηρίξει τη μητέρα ή/και το ζευγάρι μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της λοχείας της μητέρας, συμβάλλοντας σε ένα αρμονικό ξεκίνημα της νέας ζωής με το μωρό.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Η έγκυος μπορεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα από τον 6ο μήνα της κύησης ως τον τοκετό, ή και μετά από τον τοκετό καθόλη τη διάρκεια της λοχείας.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα μπορεί να συμμετάσχει μόνη ή με τον σύντροφό της, ενώ κατά τη διάρκεια της λοχείας, η μητέρα μπορεί να συμμετάσχει μόνη, με τον σύντροφό της, ή/και με το μωρό της.
  • Οι συνεδρίες του προγράμματος διενεργούνται σε μικρές ομάδες, σε επίπεδο ζευγαριού ή ατομικά, ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας και τις δυνατότητες του προγράμματος.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Είναι ωφέλιμο για το έμβρυο! Το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας του ακούει ήδη από τον 4ο μήνα της κύησης. Ακούει όπως ακούει κανείς τους ήχους του περιβάλλοντος, όταν έχει το κεφάλι του κάτω από το νερό.  Το έμβρυο μαθαίνει και αναπτύσσει ακουστικές μνήμες, αποτυπώνει δηλαδή τα ακουστικά ερεθίσματα που έλαβε κατά τη διάρκεια της κύησης και δείχνει σημάδια αναγνώρισης αυτών μετά τη γέννησή του. Έχει βρεθεί ότι η μουσική κατά τη διάρκεια της κύησης έχει απίστευτα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό της. Γαληνεύει τη μητέρα και το αγέννητο βρέφος της και προσφέρει τροφή στο αναπτυσσόμενο εγκεφαλάκι του!
  • Είναι ωφέλιμο για την έγκυο (και όχι μόνο)! Η μουσική μπορεί να συμβάλει στην καλή ψυχολογία της εγκύου, στην επαφή και στο δέσιμο του ζευγαριού και επομένως σε μία χαρούμενη και γαλήνια εγκυμοσύνη. Η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά τη μητέρα μετά τη γέννηση του μωρού της να αντιμετωπίσει τα ‘σκαμπανεβάσματα’ της ψυχικής της διάθεσης κατά την περίοδο της λοχείας. Το BABY ARTIST μπορεί να συνοδέψει τη μητέρα σε όλη αυτή την υπέροχη αλλά συχνά πρωτόγνωρη εμπειρία της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Λήδα Στάμου, επιστημονικά υπεύθυνη του Baby Artist, Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Ραφαέλα Τρούλου, μουσικοπαιδαγωγός – μουσικός, πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σπουδές Σύνθεσης, κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διδακτική της Μουσικής» από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Βαλεντίνη Παπαθανασίου, μουσικοπαιδαγωγός-μουσικός, Εμψυχώτρια Α.με.Α., πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στον ισόγειο όροφο του πανέμορφου Πέτρινου Σχολείουοδός Παπαδοπούλου, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο του Πανοράματος (Κομνηνών) και την οδό Θέρμης Πανοράματος. Άνετο πάρκινγκ πολυάριθμων θέσεων υπάρχει στο Νέο Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη, οδός Σαμανίδη 21, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Πέτρινο Σχολείο, καθώς και στη γύρω από το Πέτρινο Σχολείο περιοχή.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ cOVID-19

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας, έτοιμοι να λειτουργήσουμε σε καιρό πανδημίας με πρωταρχικό μας γνώμονα την ασφάλεια όλων. Δείτε παρακάτω τα χαρακτηριστικά των χώρων μας και τα μέτρα προστασίας με τα οποία θα ξεκινήσουμε ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς. Τα μέτρα αυτά θα προσαρμόζονται κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού κύκλου ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, διασφαλίζοντας έτσι σε συνεχή βάση τη μέγιστη ασφάλεια όλων.

Οι ομαδικές συνεδρίες θα υλοποιούνται σε αίθουσες άνω των 45 τ.μ., με μέγιστο αριθμό 6 άτομα και έναν διδάσκοντα ανά τμήμα, ώστε να τηρούνται οι πρέπουσες αποστάσεις. Όσοι ενδιαφέρονται για ατομικές συνεδρίες, μπορούν να το δηλώσουν στη γραμματεία.

Πριν την είσοδο οποιουδήποτε στον χώρο θα γίνεται θερμομέτρηση μετώπου από ειδικό θερμόμετρο χωρίς επαφή.  Κάθε άτομο που εισέρχεται θα καταγράφεται στο Βιβλίο Εισόδου και θα του γίνονται κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Δεν θα μπορούν να εισέλθουν στον χώρο άτομα που έχουν συμπτώματα έστω και απλού κρυολογήματος. Οι χώροι μας θα απολυμαίνονται καθημερινά, ενώ θα υπάρχουν αντισηπτικά στις αίθουσες και τους διαδρόμους.

Η είσοδος και παραμονή στον χώρο θα απαιτεί μάσκα (ή προμετωπίδα, εφόσον κριθεί αποδεκτή από τις αρμόδιες αρχές) για όλους τους ενήλικες. Οι αποστάσεις θα τηρούνται μεταξύ των συμμετεχόντων με ειδική σήμανση στο δάπεδο.

Οι ομαδικές συνεδρίες θα διαρκούν 45’ λεπτά και μεταξύ των τμημάτων θα παρεμβάλλονται 15λεπτα διαλείμματα. Παρότι ο χώρος αναμονής είναι αρκετά μεγάλος, ωστόσο παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να φθάνουν στον χώρο αναμονής όχι περισσότερο από 5’ λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος και να εξέρχονται από τον χώρο αναμονής το αργότερο 5’ λεπτά μετά τη λήξη του μαθήματος τους.  Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες συνάντησης και συνωστισμού ανάμεσα στα άτομα που θα εξέρχονται από τη συνεδρία τους με αυτά που θα εισέρχονται, ενώ θα υπάρχει επαρκής χρόνος για απολύμανση και φυσικό αερισμό των αιθουσών πριν από κάθε συνεδρία. Το Πέτρινο Σχολείο διαθέτει πολύ μεγάλο αύλειο χώρο, όπου και μπορούν οι συμμετέχοντες να παραμείνουν για λίγο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Αν ως την έναρξη των μαθημάτων μας αλλάξουν σημαντικά οι σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν επιπλέον απαγορεύσεις που καθιστούν ανέφικτη τη δια ζώσης διδασκαλία, τα δια ζώσης τμήματά μας θα συνεχίσουν με on-line διδασκαλία σε ίδια σύνθεση, στις ίδιες μέρες/ώρες και με το ίδιο κόστος.