ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Πρόγραμμα Μουσικής για Εγκύους απευθύνεται σε έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα από τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης τους, καθώς και στους συντρόφους τους, εφόσον το επιθυμούν. Το Πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και της λοχείας της μητέρας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει γύρω από τη μητέρα και το αγέννητο βρέφος της ένα περιβάλλον γαλήνης, ευφορίας, και ακουστικών/μουσικών ερεθισμάτων, που θα συμβάλουν στην καλή ψυχολογία της εγκύου, στην χαρούμενη προσμονή του μωρού, και στην παροχή μουσικών ερεθισμάτων που είναι «τροφή» για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του αγέννητου μωρού. Το Πρόγραμμα Μουσικής για Εγκύουςμπορεί να συνεχιστεί για να στηρίξει τη μητέρα ή/και το ζευγάρι μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της λοχείας της μητέρας, συμβάλλοντας σε ένα αρμονικό ξεκίνημα της νέας ζωής με το μωρό.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Η έγκυος μπορεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα από τον 6ο μήνα της κύησης ως τον τοκετό, ή και μετά από τον τοκετό καθόλη τη διάρκεια της λοχείας.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα μπορεί να συμμετάσχει μόνη ή με τον σύντροφό της, ενώ κατά τη διάρκεια της λοχείας, η μητέρα μπορεί να συμμετάσχει μόνη, με τον σύντροφό της, ή/και με το μωρό της.
  • Οι συνεδρίες του προγράμματος διενεργούνται σε μικρές ομάδες, σε επίπεδο ζευγαριού ή ατομικά, ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας και τις δυνατότητες του προγράμματος.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Είναι ωφέλιμο για το έμβρυο! Το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας του ακούει ήδη από τον 4ο μήνα της κύησης. Ακούει όπως ακούει κανείς τους ήχους του περιβάλλοντος, όταν έχει το κεφάλι του κάτω από το νερό.  Το έμβρυο μαθαίνει και αναπτύσσει ακουστικές μνήμες, αποτυπώνει δηλαδή τα ακουστικά ερεθίσματα που έλαβε κατά τη διάρκεια της κύησης και δείχνει σημάδια αναγνώρισης αυτών μετά τη γέννησή του. Έχει βρεθεί ότι η μουσική κατά τη διάρκεια της κύησης έχει απίστευτα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό της. Γαληνεύει τη μητέρα και το αγέννητο βρέφος της και προσφέρει τροφή στο αναπτυσσόμενο εγκεφαλάκι του!
  • Είναι ωφέλιμο για την έγκυο (και όχι μόνο)! Η μουσική μπορεί να συμβάλει στην καλή ψυχολογία της εγκύου, στην επαφή και στο δέσιμο του ζευγαριού και επομένως σε μία χαρούμενη και γαλήνια εγκυμοσύνη. Η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά τη μητέρα μετά τη γέννηση του μωρού της να αντιμετωπίσει τα ‘σκαμπανεβάσματα’ της ψυχικής της διάθεσης κατά την περίοδο της λοχείας. Το BABY ARTIST μπορεί να συνοδέψει τη μητέρα σε όλη αυτή την υπέροχη αλλά συχνά πρωτόγνωρη εμπειρία της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Λήδα Στάμου, επιστημονικά υπεύθυνη του Baby Artist, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Ραφαέλα Τρούλου, μουσικοπαιδαγωγός – μουσικός, πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σπουδές Σύνθεσης, Μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Μουσικής»
  • Βαλεντίνη Παπαθανασίου, Μουσικοπαιδαγωγός, Μουσικός-Εμψυχώτρια Α.με.Α
ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα υλοποιεί τα ατομικά μαθήματα βιολιού σε χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και τα ομαδικά μαθήματα στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων ‘’Απόστολος Παύλος’’, οδός Κέννεντι 119, Πυλαία, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ εντός του χώρου των Εκπαιδευτηρίων.