ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Μουσικό Εργαστήρι για ΑμεΑ απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και σε εφήβους μέχρι 16 ετών  με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/ και αναπηρίες.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Ο σκοπός του τμήματος Μουσικό Εργαστήρι για ΑμεΑ είναι η δημιουργική μουσική απασχόληση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες και η ανάπτυξη των μουσικών τους δεξιοτήτων (μουσική διδασκαλία). Μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, τραγούδι και χορό, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα μουσικά όργανα και θα εξερευνήσουν με βιωματικό τρόπο τα βασικά στοιχεία της μουσικής (ρυθμός, μελωδία, ηχόχρωμα). Επιπλέον, στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών καθώς και η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της συνεργασίας μέσα σε ένα ασφαλές μουσικό περιβάλλον.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Τα μαθήματα γίνονται ομαδικά σε ολιγομελή τμήματα, με σημαντική, ωστόσο, εξατομίκευση της διδασκαλίας.
  • Τα παιδιά συμμετέχουν στο μάθημα χωρίς τους γονείς τους και λειτουργούν στα πλαίσια της ομάδας με τους συμμαθητές τους και τις διδάσκουσες, με σκοπό την κοινωνική, συναισθηματική και μουσική τους ανάπτυξη.
  • Η κοινωνική και μουσική ανάπτυξη των παιδιών παρακολουθείται και καταγράφεται συστηματικά από τις διδάσκουσες, ενώ η διδασκαλία προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Τροκάνα Αρίστη, Φιλόλογος-Μουσικός, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή
  • Σπανίδου Σοφία, Ειδική Παιδαγωγός, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή

Επιστημονική εποπτεία:

  • Λήδα Στάμου, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Λευκοθέα Καρτασίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα υλοποιείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων ‘’Απόστολος Παύλος’’, οδός Κέννεντι 119, Πυλαία, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ εντός του χώρου των Εκπαιδευτηρίων.