ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Η Χορωδία Baby Artist απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 χρονών και πάνω που επιθυμούν να συμμετέχουν σε ομαδικό τραγούδι, να μάθουν τις βασικές χορωδιακές τεχνικές, και να νιώσουν την χαρά και τα οφέλη του τραγουδιού, της ομαδικής μουσικής συμμετοχής και παρουσίασης.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα οφέλη της χορωδιακής μουσικής και του ομαδικού μουσικού τραγουδιού για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους σε μουσικό, φυσικό, κοινωνικό, και συναισθηματικό επίπεδο είναι ανυπολόγιστα. Η έρευνα των τελευταίων 30 χρόνων συνηγορεί για τη δύναμη της χορωδιακής μουσικής πράξης όχι μόνο για τη μουσική ανάπτυξη παιδιών, νέων, ενηλίκων και ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας αλλά και για τη φυσική και ψυχική υγεία και ευζωία τους.

Στόχοι της χορωδίας του Baby Artist, πέρα από την προσφορά στα παιδιά όλων αυτών των ωφελειών σε φυσικό, συναισθηματικό και ψυχικό επίπεδο, είναι πιο συγκεκριμένα η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, η εξάσκηση του μουσικού αυτιού και η ανάπτυξη των πρώτων τεχνικών φωνητικών δεξιοτήτων και γνώσεων. Η εμπειρία του χορωδιακού τραγουδιού είναι ουσιώδης όχι μόνο για τους μικρούς μουσικούς, αλλά και για όλα τα παιδιά. Η τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για τη σταδιακή κατάκτηση βασικών μουσικών στόχων, ενώ η έκθεση μέσα στο χορωδιακό σχήμα βοηθάει να τονωθεί το αίσθημα της ομαδικότητας, η υγιής αυτοεικόνα και η κοινωνικοποίηση των παιδιών.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στη Χορωδία Baby Artist τα παιδιά γίνονται δεκτά χωρίς ακρόαση. Είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά αυτονόητο ότι όλα τα παιδιά μπορούν να τραγουδήσουν σωστά και να απολαύσουν το ομαδικό τραγούδι, εφόσον καθοδηγηθούν σωστά. Στο πλαίσιο της Χορωδίας Baby Artist δουλεύεται ένα μεθοδικό πρόγραμμα από έργα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Μέσα από τραγούδια αλλά και φωνητικές ασκήσεις και παιχνίδια, οι μικροί χορωδοί αποκτούν, εκτός από θεωρητικές γνώσεις και βασικές φωνητικές δεξιότητες, την εμπειρία και τη χαρά της συνεργατικής μουσικής δημιουργίας.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Το τραγούδι είναι η βασικότερη μορφή μουσικής αλλά και συναισθηματικής έκφρασης.
  • Το ομαδικό τραγούδι και η χορωδία, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, συντελεί στην καλή φυσική, συναισθηματική και ψυχική υγεία, ανεβάζει την αυτοεκτίμηση και συμβάλλει στην υγιή δόμηση της προσωπικής και κοινωνικής ταυτότητας του παιδιού, του νέου, του ενήλικου ατόμου αλλά και των ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας.
  • Όλα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μπορούν να τραγουδήσουν σωστά και να απολαύσουν την ομαδική μουσική συμμετοχή, εφόσον δεν έχουν κάποια σχετική παθολογία και εφόσον καθοδηγηθούν σωστά στη διαδικασία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Λήδα Στάμου, επιστημονικά υπεύθυνη του Baby Artist, Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Γλυκερία Ροηλίδη, διδασκαλία Χορωδίας Baby Artist, εκπαιδευτικός, μουσικός.
ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στον ισόγειο όροφο του πανέμορφου Πέτρινου Σχολείουοδός Παπαδοπούλου, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο του Πανοράματος (Κομνηνών) και την οδό Θέρμης Πανοράματος. Άνετο πάρκινγκ πολυάριθμων θέσεων υπάρχει στο Νέο Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη, οδός Σαμανίδη 21, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Πέτρινο Σχολείο, καθώς και στη γύρω από το Πέτρινο Σχολείο περιοχή.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ COVID

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας και σε καιρό πανδημίας με πρωταρχικό μας γνώμονα την ασφάλεια όλων. Ακολουθούμε όλα τα μέτρα προστασίας όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς. Τα μέτρα αυτά θα προσαρμόζονται κατά τη διάρκεια του χειμερινού κύκλου ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, διασφαλίζοντας έτσι σε συνεχή βάση τη μέγιστη ασφάλεια όλων.

Οι χώροι μας απολυμαίνονται καθημερινά, ενώ υπάρχουν αντισηπτικά στις αίθουσες και τους διαδρόμους. Για τα ισχύοντα μέτρα θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των γονέων και συμμετεχόντων.

Οι συναντήσεις της χορωδία διαρκούν 45’ λεπτά. Παρότι ο χώρος αναμονής είναι αρκετά μεγάλος, ωστόσο παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να φθάνουν στον χώρο αναμονής όχι περισσότερο από 5’ λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος και να εξέρχονται από τον χώρο αναμονής το αργότερο 5’ λεπτά μετά τη λήξη του μαθήματος τους.  Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες συνάντησης και συνωστισμού ανάμεσα στα άτομα που θα εξέρχονται από τη συνεδρία τους με αυτά που θα εισέρχονται, ενώ θα υπάρχει επαρκής χρόνος για απολύμανση και φυσικό αερισμό των αιθουσών πριν από κάθε συνεδρία. Το Πέτρινο Σχολείο διαθέτει πολύ μεγάλο αύλειο χώρο, όπου και μπορούν οι συμμετέχοντες να παραμείνουν για λίγο εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Αν ως την έναρξη των μαθημάτων μας αλλάξουν σημαντικά οι σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν απαγόρευση της δια ζώσης διδασκαλίας, τα μαθήματα θα ανασταλούν μέχρι νεωτέρας. Τα δίδακτρα που θα έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται αλλά ενεργοποιούνται με την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας.