ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

To Πρόγραμμα «Οι Πιανίστες» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 χρόνων και πάνω που επιθυμούν να μάθουν πιάνο και τους γονείς τους. Το πρόγραμμα ακολουθεί τη φιλοσοφία της μεθόδου Σουζούκι για τη φυσική, ακουστική μάθηση μέσα από ατομικά και ομαδικά μαθήματα για την ανάπτυξη  της χαράς της μουσικής και της πιανιστικής δεξιότητας των παιδιών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος  του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά να παίζουν πιάνο, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την ικανότητά τους να εργάζονται, να επιλύουν προβλήματα, να έχουν αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και χαρά στη μουσική μάθηση. Θέλουμε το παιδί να εκτιμά και να χαίρεται την προσπάθεια, να απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης, την ομαδικότητα, τη συνεργασία με γονείς, τους δασκάλους και τα άλλα παιδιά, την εργασία για την επίτευξη ενός στόχου, και πάνω από όλα βέβαια τη μουσική πράξη, μόνος, με άλλους και για άλλους.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Το Πρόγραμμα «Οι Πιανίστες» έρχεται ως αποτέλεσμα εκτενούς εμπειρίας και μελέτης πάνω στη μέθοδο Σουζούκι και τη διδασκαλία του πιάνου σε μικρά παιδιά. Αξιοποιεί και συνταιριάζει τη φιλοσοφία και την πρακτική της μεθόδου Σουζούκι με ευρήματα πρόσφατων ερευνητικών μελετών για τη διδασκαλία του πιάνου. Το πρόγραμμα αξιοποιεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα της οικογενειακής εμπλοκής, της φυσικής-ακουστικής διδασκαλίας, της σύζευξης ατομικής και ομαδικής διδασκαλίας και της δημιουργίας πολλαπλών κινήτρων για τη μουσική μάθηση και επιτυχία του παιδιού.
  • Ακολουθώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου Σουζούκι, το πρόγραμμα «Οι Πιανίστες» χαρακτηρίζεται από:
  • έμφαση στη μουσική πράξη και στη φυσική, ακουστική μάθηση μέσω της ακρόασης και της μίμησης,
  • διδασκαλία μέσα από μουσικά κομμάτια – τραγούδια και όχι μέσα από ανούσιες για τα παιδιά ασκήσεις,
  • ατομικά και ομαδικά μαθήματα: συνεργασία και δέσιμο με  τους  συμμαθητές και τους γονείς τους
  • συνεχή μουσική πράξη με άλλους και για άλλους (φυσικότητα στην ομαδική μουσική εκτέλεση και στην εκτέλεση μπροστά σε κοινό),
  • συμμετοχή του γονιού ή και ολόκληρης της οικογένειας στη μουσική ζωή του παιδιού,
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Διδάσκουσα του προγράμματος «Οι Πιανίστες» είναι η Νίκη Παπαγερούδη, πιανίστρια & μουσικοπαιδαγωγός, πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διπλωματούχος πιάνου, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Πτυχίο Α.Π.Θ. Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
  • Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Λήδα Στάμου, Αναπλ. Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Πιστοποιημένη καθηγήτρια για στη μέθοδο Σουζούκι, συγγραφέας του βιβλίου “Μια ανθρωπιστική προσέγγιση στη διδασκαλία της μουσικής: Η διδασκαλία και η πράξη της μεθόδου Σουζούκι” (προτεινόμενο ανάγνωσμα για τους γονείς του προγράμματος)
ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα υλοποιεί τα ατομικά και ομαδικά μαθήματα πιάνου στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων ‘’Απόστολος Παύλος’’, οδός Κέννεντι 119, Πυλαία, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ εντός του χώρου των Εκπαιδευτηρίων.