ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

To Πρόγραμμα «Οι Βιολιστές» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4χρόνων και πάνω που επιθυμούν να μάθουν βιολί και τους γονείς τους. Το πρόγραμμα ακολουθεί τη φιλοσοφία της μεθόδου Σουζούκι για τη φυσική, ακουστική μάθηση μέσα από ατομικά και ομαδικά μαθήματα για την ανάπτυξη  της χαράς της μουσικής και της βιολιστικής δεξιότητας των παιδιών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά να παίζουν βιολί, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την ικανότητά τους να εργάζονται, να επιλύουν προβλήματα, να έχουν αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και χαρά στη μουσική μάθηση. Θέλουμε το παιδί να εκτιμά και να χαίρεται την προσπάθεια,να απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης, την ομαδικότητα, τη συνεργασία με γονείς, δασκάλους και παιδιά, τηνεργασία για την επίτευξη ενός στόχου,και πάνω από όλα βέβαια τη μουσική πράξη, μόνος, με άλλους και για άλλους.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Το πρόγραμμα «Οι Βιολιστές» έρχεται ως αποκορύφωμα πολυετούς εμπειρίας και μελέτης πάνω στο θέμα της μουσικής διδασκαλίας του βιολιού σε μικρά παιδιά. Αξιοποιεί και συνταιριάζει ευρήματα πρόσφατων ερευνητικών μελετών με επιλεγμένα στοιχεία κορυφαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων οργανικής μουσικής διδασκαλίας παγκοσμίως, όπως η μέθοδος Σουζούκι, η μέθοδος Rolland, η μέθοδος Colour strings και άλλες.Το πρόγραμμα αξιοποιεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα της οικογενειακής εμπλοκής, της φυσικής-ακουστικής διδασκαλίας, της σύζευξης ατομικής και ομαδικής διδασκαλίας και της δημιουργίας πολλαπλών κινήτρων για τη μουσική μάθηση και επιτυχία του παιδιού.

Ακολουθώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου Σουζούκι, το πρόγραμμα «Οι Βιολιστές» χαρακτηρίζεται από:

  • έμφαση στη μουσική πράξη και στη φυσική, ακουστική μάθηση μέσω της ακρόασης και της μίμησης,
  • διδασκαλία μέσα από μουσικά κομμάτια–τραγούδια καιόχι μέσα από ανούσιες για τα παιδιά ασκήσεις,
  • ατομικά και ομαδικά μαθήματα: συνεργασία και δέσιμο με τους συμμαθητές
  • συνεχή μουσική πράξη με άλλους και για άλλους (φυσικότητα στην ομαδική μουσική εκτέλεση και στην εκτέλεση μπροστά σε κοινό),
  • συμμετοχή του γονιού ή και ολόκληρης της οικογένειας στη μουσική ζωή του παιδιού,
  • δημιουργία ενός περιβάλλοντος αγάπης και αποδοχής για το παιδί, μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Ελευθερία Βασιλοπούλου, βιολίστρια, πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Νένα Φωτιάδου, βιολίστρια – μουσικοπαιδαγωγός.

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Λήδα Στάμου, Αναπλ. Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Πιστοποιημένη καθηγήτρια για διδασκαλία βιολιού με τη μέθοδο Σουζούκι, συγγραφέας του βιβλίου “Μια ανθρωπιστική προσέγγιση στη διδασκαλία της μουσικής: Η διδασκαλία και η πράξη της μεθόδου Σουζούκι” (προτεινόμενο ανάγνωσμα για τους γονείς του προγράμματος).

ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα υλοποιεί τα ατομικά μαθήματα βιολιού σε χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και τα ομαδικά μαθήματα στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων ‘’Απόστολος Παύλος’’, οδός Κέννεντι 119, Πυλαία, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ εντός του χώρου των Εκπαιδευτηρίων.