« Το να αμελούμε σε τι περιβάλλον μεγαλώνουν τα παιδιά μας,
είναι σαν να εγκαταλείπουμε την ανατροφή τους στους λύκους. »
(S. Σουζούκι)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ; ΓΙΑΤΙ;

Ένα μωρό που ακούει και συμμετέχει στη μουσική, είναι ένας εν δυνάμει μουσικός! Έχει βρεθεί ότι τα βρέφη που εκτίθενται συστηματικά σε μουσικά ερεθίσματα μέσα σε περιβάλλον αγάπης και ασφάλειας, αναπτύσσουν νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλό τους αποκλειστικά για τη μουσική, που αποτελούν τη μόνιμη βάση της μουσικής τους ικανότητας εφ’ όρου ζωής. Έχει επίσης βρεθεί ότι οι ήχοι και η μουσική είναι η βασική οδός μάθησης όσο το βρέφος είναι μέσα στην κοιλιά της μητέρας του και μόλις βγει από αυτήν.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ;

Έχει βρεθεί ότι η μουσική επηρεάζει ένα μωρό σε κάθε επίπεδο. Σωματικά, ψυχικά και νοητικά. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να ηρεμήσει το βρέφος, να ρυθμίσει τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή του και να επηρεάσει θετικά την πρόσληψη της τροφής. Μπορεί να το χαλαρώσει και να του δημιουργήσει αισθήματα γαλήνης και ασφάλειας, ενώ νοητικά, αποτελεί τη βασική οδό ανάπτυξης και μάθησης ήδη από την εμβρυική ηλικία. Τα βρέφη και τα παιδιά που μεγαλώνουν με μουσικά ερεθίσματα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη εγρήγορση, επικοινωνιακή ικανότητα, αντίληψη, ακόμη και μεγαλύτερη γλωσσική και μαθηματική ικανότητα.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ;

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα! Όπως και για πολλές άλλες ικανότητες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για τη μουσική ανάπτυξη του παιδιού είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής. Το μωρό είναι σαν την πιο προηγμένη συσκευή ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης. Αποτυπώνει με απίστευτη δύναμη και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του. Είναι ένα «σφουγγάρι» που απορροφά με τρομακτική δύναμη το περιβάλλον του. Μαθαίνει από αυτό τα πάντα. Αυτά που θέλουμε να του διδάξουμε αλλά και αυτά που δεν θέλουμε. Η ευθύνη μας απένανται στο τι περιβάλλον φτιάχνουμε για τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι τεράστια.

ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ;

Η μουσική έχει την δυνατότητα να πλουτίσει τον κόσμο των παιδιών και τον τρόπο που συνδέονται με τους άλλους. Όταν η μουσική καθοδήγηση ενός βρέφους γίνεται σωστά, τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά. Το βρέφος εκφράζεται και εκτονώνεται με τη μουσική, αποκτά αίσθηση κανόνων, αναπτύσσει την ικανότητά του να συνδέεται με άλλα παιδιά και ενήλικες, χαίρεται, δημιουργεί και εκφράζεται. Αναπτύσσει τη συναισθητική του νοημοσύνη και τη νοημοσύνη του γενικότερα.

ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΒΡΕΦΗ;

Μόνο οι καλύτεροι  πρέπει να έχουν δικαίωμα να διδάξουν ένα πλάσμα στην αρχή της ζωής του. Η μουσική καθοδήγηση των βρεφών και των μικρών παιδιών απαιτεί πολύ μεγάλη εξειδίκευση, παιδαγωγική κατάρτιση κι εμπειρία, μουσική δεξιότητα, επικοινωνιακή ικανότητα και ανθρώπινες ιδιότητες εξαιρετικού επιπέδου. To BABY ARTIST με την 16χρονη εμπειρία του και τη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση των συντελεστών του και την πανεπιστημιακή, ερευνητική του υπόσταση, αντιμετωπίζει με απόλυτη ευθύνη τον ρόλο του στη μουσική και γενικότερη ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ;

Ο γονιός ήταν και θα είναι πάντα ο σημαντικότερος δάσκαλος. Η αγάπη με την οποία ο γονιός περιβάλλει τη μουσική του επικοινωνία με το βρέφος ή το μικρό παιδί του, θωρακίζει τη μουσική με μία συγκινησιακή δύναμη και δύναμη μάθησης ασύγκριτη. Το τραγούδι της μάνας, της γιαγιάς, το ρυθμικό ταχτάρισμα και παιχνίδι του πατέρα ή του αγαπημένου προσώπου δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε με την πιο αριστοτεχνική μουσική, για τα ερεθίσματα μάθησης και συναισθηματικού πλούτου που παρέχουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη έναρξη της εκπαίδευσης ενός παιδιού και η υποστήριξη του γονιού είναι παράγοντες επιτυχίας στη ζωή του.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ; ΓΙΑΤΙ;

Το έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μητέρας του ακούει ήδη από τον 4ο μήνα της κύησης.  Ακούει όπως ακούει κανείς τους ήχους του περιβάλλοντος, όταν έχει το κεφάλι του κάτω από το νερό.  Το έμβρυο μαθαίνει και αναπτύσσει ακουστικές μνήμες, αποτυπώνει δηλαδή τα ακουστικά ερεθίσματα που έλαβε κατά τη διάρκεια της κύησης και δείχνει σημάδια αναγνώρισης αυτών μετά τη γέννησή του. Έχει βρεθεί ότι η μουσική κατά τη διάρκεια της κύησης έχει απίστευτα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό της. Γαληνεύει τη μητέρα και το αγέννητο βρέφος της και προσφέρει τροφή στο αναπτυσσόμενο εγκεφαλάκι του!